Steffen Goletz, viceinstitutdirektør DTU Bioengineering. Foto: Mikal Schlosser.

DTU Bioengineering ansætter vicedirektør med ansvar for innovation og iværksætteri

fredag 01 mar 19

Steffen Goletz
Viceinstitutdirektør

Steffen Goletz, 52

Professor og vicedirektør på DTU Bioengineering

Grundlægger, aktionær og tidligere CEO and CSO I biotek virksomhederne Glycotope, Nemod, Glycotope Biotechnology, and Avitop.

Videnskabelig rådgiver, konsulent og coach for biotek virksomheder og startups med focus på strategi (R&D, BD and corporate development), investorer, team/ organisationsopbygning og udvikling.

Medlem af EXIST Jury siden 2009 (Bundesministeriums for Wirtschaft und Energie: Forschungstransferprogramm).

Ny vicedirektør på DTU Bioengineering Steffen Goletz brænder for at omdanne ideer til levedygtige forretninger.

Steffen Goletz har rejst på strækningen fra idé og patent til markedsføring mange gange. På trods af sine kun 52 år kan han se tilbage på en karriere, hvor han har grundlagt flere biotek virksomheder baseret på sine videnskabelige ideer og modnet og ledet dem med succes som CEO og CSO i mere end 17 år. Men han brænder for den første del af rejsen, hvor ideen tager form.

"Min ambition er at gå tilbage til rødderne. Jeg kommer selv fra en forskningstradition, og jeg er og har altid været dybt engageret i forskning. Mit hjerte banker for at skabe og forme nye ideer til betydelige og levedygtige startup-virksomheder, og jeg ser meget frem til at hjælpe med at lede forskere og studerende i deres proces fra idé til forretning. Jeg ser store potentialer for det hos DTU Bioengineering, hvor der er en unik kombination af førende forskning, der også ligger tæt på min egen forskningsinteresse. Jeg er sikker på, at vi ved at samarbejde, udnytte nye teknologier og gode ideer vil kunne løfte potentialet for innovation på instituttet,” siger Steffen Goletz vicedirektør på DTU Bioengineering.

Steffen Goletz har tidligere i sin karriere stiftet og fungeret som CEO og CSO i et førende glycoengineering selskab Glycotope i Berlin. Her fik han tiltrukket mere end 220 mio. euro fra investorer og licenser. Fra samme selskab har han erfaring med ledede forskning og udvikling fra tidlig forskning og opdagelse, præklinisk udvikling og validering, klon og procesudvikling, toksikologi af biofarmaceutiske midler, men også klinisk udvikling og test på mennesker. Derudover erhvervede han, ledede og udvidede en GMP-produktion af biofarmaceutiske produkter. Han er indehaver af mere end 60 patentfamilier, har udgivet mere end 50 videnskabelige artikler og er et aktivt medlem af EXIST-juryen, som er et program under Tysklands økonomi- og energiministerium teknologioverførsel fra akademisk forskning til industrien.

Nye forskningsområder

"Mit hjerte banker for at skabe og forme nye ideer til betydelige og levedygtige opstartsvirksomheder, og jeg ser meget frem til at hjælpe med at lede forskere og studerende i deres proces fra idé til forretning. "
Steffen Goletz, vicedirektør på DTU Bioengineering.

DTU Bioengineering har i løbet af det seneste år udvidet den faglige bredde med en række nye forskningsområder. Instituttet har tiltrukket betydelige akademiske kapaciteter inden for proteinforskning, fermenteringsteknologi, nano-teknologi, mikrobiomforskning, high throughput-teknologi og forskning i sekundære metabolitter.

Det voksende forskningsmiljø giver gode muligheder for innovation, iværksætteri og ansøgning om patenter. Det kan f.eks. være patenter for nye antistoffer, modificerede molekyler eller immunologiske tests, der kan anvendes i biologiske produktionsprocesser, optimering og konstruktion af stammer til produktion af biokemiske eller mikroorganismer eller mikrobiomer anvendt i biokontrol, affaldsbehandling eller behandling af sygdomme. Det kan også være nye enzymer, der anvendes i fødevareproduktion, tekstiler, personlig pleje, produktion af bioenergi.

"Der er store potentialer hos DTU Bioengineering og i DTUs fokus på sundhedsteknologi. Det giver helt nye muligheder for at arbejde på tværs af teknologier og fokusere på, hvilke skridt der er nødvendige for at gøre en ide kommercielt interessant. Der findes ikke en standard opskrift. Det sker case by case. Og det afhænger helt af, om vi taler om serviceløsninger, bioteknologi eller farmaceutiske produkter eller teknologiplatforme. Vi vil gå efter, hvad der er nyttigt for nye virksomheder, opstart eller udlicensering til større virksomheder, "siger Steffen Goletz.

Stærke patenter

Baseret på sin egen erfaring med at etablere en virksomheder lægger Steffen Goletz stor vægt på at beskytte data, modne ideer og indsamle data, som kan give forskerne et stærkt patent. Det er hans erfaring, at hvis en teknologi skal udvikles og der skal investeres millioner i projektet, er det meget vigtigt, at teknologien eller produktet er godt beskyttet af et patent.

"Solid beskyttelse er et godt udgangspunkt for at indgå et samarbejde med virksomheder eller investorer, fordi forskeren dermed kan være mere åben om sin opfindelse. Og set fra virksomhedens side giver et patent sikkerhed for at patentet også beskytter deres investering,” siger Steffen Goletz.

Steffen Goletz tiltrådte stillingen som vicedirektør og professor den 1. februar og får i 2019 følge af en ny professor med særligt fokus på forskning og innovation i mikro- og nanoteknologiske systemer inden for biologi og biomedicin. Udover at bringe ideer til forretning, er Steffen Goletz også optaget af at starte sine egne forskningsaktiviteter. De vil fokusere på glycoengineering - især inden for mikrobiom og glycoimmunologi, som anses for at have store anvendelsesmuligheder, når det gælder udvikling af nye teknologier, platform-teknologier og nye biofarmaceutika.