Lone Gram Ridderkors

tirsdag 10 jul 18

Lone Gram

Dannebrogordenen

Dannebrogordenen blev indstiftet af Christian den 5. i 1671, og er siden da blevet ændret ad flere omgange. Den gives af kongehuset som en anderkendelse og belønning til personer, som har udmærket sig i civil eller militær tjeneste eller ved at yde et signifikant bidrag til kunsten, videnskaben eller erhvervslivet eller til dem, der arbejder for danske interesser.
DTU professor Lone Gram er udnævnt til Ridder af Dannebrogordenen for sin forskning i mikroorganismers positive og negative indflydelse på menneskeheden.

Igennem en imponerende karriere har professor Lone Gram bidraget til vores forståelse af mikroorganismers positive og negative betydning for mennesker. På den baggrund er hun nu blevet udnævnt til Ridder af Dannebrogordenen.

Lones Grams forskning har gennem hele karrieren taget udgangspunkt i bakterier og haft to klare mål: at kontrollere, altså dræbe eller hæmme sygdomsfremkaldende bakterier, og at muliggøre bioteknologisk brug af bakterier.

Lones forskningsgruppe Bacterial Ecophysiology and Biotechnology er en af verdens førende inden for udnyttelse af havets bakterier. Gruppen undersøger samspillet mellem bakterier og brugen af dem som kilde til nye medicinske stoffer eller anvendelse af dem som probiotika, som er tilsætning af levende, godgørende bakterier ved dyrkning af fisk og krebs mv., som er verdens hurtigst voksende protein-producerende fødevaresektor. Da bakterier kan udvikle resistens over for antibiotika er her akut behov for sygdomsbekæmpende midler, som ikke er baseret på antibiotika.

På baggrund af en stor bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond åbnede Lone Gram 1. januar 2018 grundforskningscenteret, CeMiSt; Center of Excellence for Microbial Secondary Metabolites, som skal afdække, hvorfor og hvordan mikroorganismer producerer sekundære metabolitter, blandt andet antibiotiske stoffer.

Sekundære metabolitter dækker over mange forskellige stoffer, som mikroorganismen ikke er direkte afhængig af for at overleve og vokse. Mange sekundære metabolitter, som for eksempel antibiotika, kan anvendes medicinsk og forskningen har hidtil primært fokuseret på at finde nye stoffer, snarere end at opklare, hvorfor mikroorganismer producerer sådanne komplekse stoffer. Forskningen i centeret vil afdække fundamentale biologiske sammenhænge og kan bidrage til opdagelse af nye stoffer med medicinsk potentiale.

Igennem betydelige poster inden for det forskningspolitiske felt, for eksempel som medlem af Danmarks Forskningspolitiske Råd (2007-2010), formand for Det Frie Forskningsråd, Natur og Univers (2015-2016), og som medlem (2013-2018) af samme råd, har Lone Gram stor indflydelse inden for dansk naturvidenskabelig forskning.

Ud over at være centerleder for CeMiSt og gruppeleder for en meget succesfuld forskningsgruppe, er Lone Gram også sektionsleder på DTU Bioengineering, hvor hun som medlem af ledergruppen siden oprettelsen af instituttet i 2016 har været med til at forme et af DTU’s centrale life science og sundhedsinstitutter.

Institutdirektør Bjarke Bak Christensen sætter stor pris på, at Lone Grams store engagement og visioner og ambitioner både inden for forskning og ledelse, og siger om udnævnelsen:

”Jeg er meget glad for, at Lone Gram er udnævnt til Ridder af Dannebrogordenen. Da vi indstillede hende, var der for mig ingen tvivl om, at hun i høj grad havde gjort sig fortjent til denne udmærkelse, og jeg er glad for, at Kongehuset er enig i den vurdering.”

Lone Gram udtaler:

”Det er en meget stor ære og en stor anerkendelse af min indsats. Det er jeg naturligvis er meget glad for.”