DTU Biobuilders vinder sølv for slangegiftsdetektor

mandag 27 nov 17

Christopher Workman
Lektor

DTU Biobuilders

DTU Biobuilders er et studenterprojekt i syntetisk biologi, som deltager i verdens største internationale studenterkonkurrence i syntetisk biologi iGEM. Hvert år dannes et nyt hold af studerende på tværs af studieretninger. Deres projekt sigter mod at løse virkelige problemer med syntetisk biologi som hoveddriver. Holdet støttes af relevante forskere på DTU Bioengineering.

DTU Biobuilders er et af DTU's seks Blue Dot Projects

Studerende fra dette års DTU Biobuilders hold vandt sølv for deres arbejde ved verdens største konkurrence i syntetisk biologi, iGEM i Boston. Det lykkedes for dem at udvikle en metode, der kan spore bestemte slangegifte i blodet, og dermed identificere den rigtige modgift til ofre.

Det var overstået på under et minut. Mere end 300 hold fra hele verden sad nervøst samlet til iGEM’s afslutningsceremoni i en stor konferencesal og ventede på at få den bedømmelse, dommerne mente de fortjente for næsten et års arbejde med syntetisk biologi.

Tre timer inde i afslutningsceremonien dukkede der pludselig to PowerPoint slides op med navnene på hundrede universiteter under overskriften: BRONZE.
Ti sekunder senere skete det samme under overskriften: SILVER. Her var DTU nævnt.

”Jeg er egentligt tilfreds nok med resultatet, især når man tænker på, at mange andre af de nordiske hold fik sølvmedaljer ligesom os. Men selvfølgelig er det da altid skuffende ikke at få guld, når nu det var vores målsætning,” siger Phillip Hau Sørensen, medlem af DTU Biobuilders.

Men resultaterne for deres forskning har de stadigvæk:
”Det ville ikke overraske mig, hvis folk arbejder videre på det i nærmeste fremtid - enten som specialprojekt eller som speciale. Men iGEM er også meget ressourcekrævende, så de næste par uger regner jeg ikke med, at der sker noget med projektet – i hvert fald ikke før efter eksamensperioden,” afslutter han.

Ved iGEM bliver der uddelt guld, sølv, eller bronze til et hold alt efter hvor mange krav holdenes projekt opfylder – som f.eks. at bevise, at holdets metode virker eller at den overholder bestemte sikkerhedsprocedurer.
Det lykkedes DTU Biobuilders at bevise, at deres metode til at spore slangegift i blodet virker og de fik anerkendelse fra sikkerhedskomiteen for at være et godt eksempel for andre hold idet de havde udført forsvarlig forskning med farlige væsker – i dette tilfælde slangegift.

Men der stilles mange krav til de hold, som vinder guld. Et af dem er, at man skal tilføje en ny funktion til en DNA-sekvens, som tidligere hold til iGEM har konstrueret. Konceptet er altså, at hver iGEM hold forbedrer og ændrer tidligere holds arbejde, og skaber et helt nyt projekt ud fra det med syntetisk biologi.

”Jeg tror ikke vi var i stand til at overbevise de seks dommere om, at vi havde lavet betydelige forbedringer på en af de DNA-sekvenser, som vi havde fået fra et tidligere hold,” siger lektor ved DTU Bioengineering Christopher Workman, som også er vejleder for DTU Biobuilders og dommer ved iGEM.

Christopher Workmann understreger også, at han de sidste år som dommer har oplevet, at det er blevet mere udfordrende at vinde guld til iGEM i takt med, at konkurrencen er vokset i størrelse. Han er spændt på, hvad de studerende kommer frem til, hvis de vælger at arbejde videre med projektet.

18 DECEMBER 2017