Novo Nordisk Fonden donerer 25 mio. kroner til proteinforskning på DTU Bioengineering

onsdag 15 nov 17

Institut for Bioteknologi og Biomedicin (DTU Bioengineering) har man længe arbejdet på at styrke instituttets allerede fremragende proteinforskning. Bevillingen på 25 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden skal derfor bruges til at ansætte to professorer til at styrke forskning og uddannelse inden for anvendt proteinvidenskab og –teknologi.

Styrkelsen af forskning og uddannelse i proteiner er et led i DTU Bioengineerings overordnede strategi om at skabe meget tætte samarbejder med industrien idet de to professorer forventes at danne et stærkt forskningsmiljø med et overordnet fokus på proteinfunktionalitet og med et stærkt industrielt bioteknologisk perspektiv.
Institutdirektør Bjarke Bak Christensen uddyber:

"De nye professorater vil løfte uddannelsen inden for protein/enzym teknologi området og vil i sidste ende skabe de kandidater industrien efterspørger, og i dag har svært ved at tiltrække."
Uddannelseschef Malene Bonné Meyer, DTU Bioengineering

Ansættelsen af de to professorer med speciale inden for hhv. enzym specificitet og katalyse i heterogene systemer og protein biofysik med fokus på bl.a. protein stabilitet, overflade funktionalitet mv. vil yderligere styrke proteinforskningen på DTU, og er et stort skridt på vejen i vores bestræbelser på at skabe fremtidens ingeniører med speciale i anvendt proteinvidenskab og teknologi til gavn for rigtig mange fødevare-, biotek- og farma virksomheder i Danmark. ”

På nuværende tidspunkt har DTU ikke en kursusplan, der i tilstrækkelig grad kan give de studerende de færdigheder, som Biotekindustrien har brug for, hvis den skal kunne udnytte vækstpotentialet i dette vigtige område. Det skal bevillingen fra Novo Nordisk fonden råde bod på. Uddannelseschef på DTU Bioengineering Malene Bonné Meyer uddyber:

”Bevillingen gør os i stand til i samarbejde med andre relevante institutter at udvikle et komplet pensum inden for anvendt proteinvidenskab og teknologi til vores ingeniørstuderende. De nye professorater vil løfte uddannelsen inden for protein/enzym teknologi området og vil i sidste ende skabe de kandidater industrien efterspørger, og i dag har svært ved at tiltrække.”

Bevillingen er et stort skridt i arbejdet for at skabe nye tværfaglige samarbejder inden for proteinforskning imellem de institutter, som sammen udgør life science og bioengineering på DTU.

”Der er er stort uudnyttet potentiale for tværfaglige samarbejder på DTU og det vil vi på DTU Bioengineering gerne gå forrest i at udvikle. ”

Styrkelsen af proteinforskning på DTU Bioengineering har allerede medført opførelsen af en ny state-of-the-art laboratoriebygning til proteinforskning samt ansættelsen af en professor MSO i proteomics. Instituttet har pt et åbent jobopslag til en endnu en professor i proteiner, og bevillingen fra Novo Nordisk fonden og instituttets egne midler gør det muligt at ansætte to nye professorer, to postdocs og to ph.d.-studerende.

Læs Novo Nordisk Fondens pressemeddelelse.

18 DECEMBER 2017