Timothy Jenkins og Bo Staermose

Timothy Patrick Jenkins
Postdoc (Ørsted)

Otto Mønsted A/S og Otto Mønsteds Fond

Otto Mønsted A/S blev grundlagt i 1883 af 45-årige Otto Mønsted, som var den første danske margarineproducent. Selskabet har igennem mange år produceret og solgt margarine og osteprodukter. Disse aktiviteter er i dag frasolgt. Ægteparret Mønsted var barnløse og havde i deres testamente bestemt, at deres formue skulle indgå i en fond: Otto Mønsteds Fond. Denne fond ejer alle aktierne i Otto Mønsted A/S.

I dag er Otto Mønsted A/S en investeringsvirksomhed, blandt andet i form af aktive ejerandele i mindre og mellemstore virksomheder, private placeringer og værdipapirplaceringer i børsnoterede aktier og obligationer. Overskuddet i Otto Mønsteds Fond uddeles med det hovedformål: ”at bidrage til udviklingen af Danmarks Handel og Industri.”

Postdoc Timothy Jenkins har udviklet en ny innovativ metode til behandling af digoxinforgiftning. Det har nu indbragt ham Otto Mønsteds Fonds forskerpris, The Bright Idea og 250.000 kr. til projektet.

Otto Mønsteds Fond har for andet år i træk uddelt prisen, The Bright Idea, i kategorierne Business og Science. Den går til studerende – bachelor, kandidat, ph.d., postdoc eller en gruppe af yngre forskere – som har en lys idé eller har udviklet en løsning med et stort potentiale.

"Vi har set et meget højt niveau blandt årets ansøgere. Men Timothys idé skiller sig ud, da han med sit projekt kommer med en løsning på et stort industrielt problem. "
Nina Movin, adm. direktør i Otto Mønsteds Fond og A/S

I år tilfaldt årets bedste idé inden for videnskab Timothy Jenkins, som er postdoc på DTU Bioengineering.  Han har udviklet en ny metode til behandling af digoxinforgiftning, som er en almen bivirkning ved medicinsk behandling af hjerteproblemer med digoxin. Hans metode forventes både at gøre behandlingen mere sikker og reducere antallet af dødsfald som følge af digoxinforgiftning.

”Med mit projekt vil vi anvende avanceret teknologi til at opdage antistoffer, der kan gøre behandling af digoxinforgiftning både billigere og mere klinisk sikkert. Det vil ikke kun være patienter, som vil opleve en forbedring. Hele verden kan få adgang til en effektiv behandling, og det kan bidrage til, at vi i Danmark kan vise vores ekspertise inden for fremtidens bioterapeutiske lægemidler og metoder. Derfor er jeg ekstremt glad for opbakningen i form af forskerprisen, så projektet kan blive realiseret,” siger Timothy Jenkins.

Uddelingen af prisen går hånd i hånd med Otto Mønsteds Fonds hovedformål, som er at bidrage til udviklingen af Danmarks handel og industri blandt andet gennem støtte til unge forskere. Og selvom der i år var skarp konkurrence og mange ansøgere, var juryen ikke i tvivl om, at Timothy Jenkins idé skulle anerkendes.

”Vi har set et meget højt niveau blandt årets ansøgere. Men Timothys idé skiller sig ud, da han med sit projekt kommer med en løsning på et stort industrielt problem. Den nuværende behandling af digoxinforgiftning er nemlig så dyr, tidskrævende og svær at opskalere, at ca. hvert fjerde tilfælde af digoxinforgiftning ikke bliver behandlet. Og det kan der rent faktisk laves om på ved hjælp af Timothys forskningsprojekt. Det betyder også, at det vil blive muligt at udvide salget af produkter til markeder, der ikke tidligere har været adgang til,” siger Nina Movin, adm. direktør i Otto Mønsteds Fond og A/S.

Prisen The Bright Idea blev uddelt af fondens formand Bo Stærmose torsdag d. 24. september i København.

Præmiejuryen bag The Bright Idea består af:

• Kigge Hvid, partner, JA studio
  • Ole Kring, partner, VF Venture (Vækstfonden)
  • Bjarne Kjær Ersbøll, professor DTU Compute og medlem af Otto Mønsteds Fonds bestyrelse
  • Jesper Højberg Christensen, adjungeret professor på CBS
  • Nis Alstrup, lægefaglig direktør, Aleris-Hamlet, hospitaler og medlem af Otto Mønsteds Fonds bestyrelse
  • Karina Bergstrøm Larsen, direktør, Q Consulting
  • Christian Brix Tillegreen, Senior Business Developer, Bioinnovation Institute