Ice bear alone on small piece of ice

Stærke partnerskaber skal løse klimaudfordringer

tirsdag 25 maj 21

Kontakt

Bjarke Bak Christensen
Institutdirektør
DTU Bioengineering
30 66 42 33

BioTrends

Nyhedsbrevet BioTrends udkommer fire gange om året og gver de seneste forskningsnyheder fra DTU Bioengineering og institutdirektør Bjarke Bak Christensens kommentarer til tidens bioteknologiske tendenser. 

Denne artikel er lederen til BioTrends nr. 10.

Abonner på BioTrends

Vi har brug for stærke partnerskaber på tværs af fagområder og sektorer, hvis vi skal kunne udvikle de banebrydende og innovative løsninger, der er nødvendige for at løse klimaudfordringerne.

DTU Bioengineering er klar til at understøtte de fire grønne missioner, kaldet "Innomissions", der udgør den danske regerings strategi for investeringer i grøn forskning, teknologi og innovation. Sammen med vores partnere er vi allerede godt i gang med at udvikle bæredygtige, biobaserede løsninger til mange af udfordringerne.

Det er ikke nyt for DTU Bioengineering at indgå i partnerskaber. Vi søger konstant nye partnere på universiteter, i den offentlige sektor og i biotekindustrien. Vi har brug for partnere, som kan realisere potentialet i de mange konvergerende teknologier og som kan hjælpe med at få resultaterne fra universitetet ud på markedet, hvor de kan gøre en forskel i samfundet.

Bæredygtigt landbrug

Vores samarbejde med FMC, en af verdens førende virksomheder inden for forskning og udvikling af plantebeskyttelse til landbruget, er et godt eksempel på et stærkt partnerskab med potentiale til at gøre landbrugsproduktionen mere bæredygtig.

"Vi er klar til at booste hele biotekindustrien gennem disse fire grønne missioner og dermed hjælpe med at løse klimaudfordringerne."
Direktør Bjarke Bak Christensen, DTU Bioengineering

I projektet Smarter AgroBiological Screening (SABS) arbejder vi på at forbedre de teknologier, vi bruger til at finde biofungicider. Det er naturlige mikroorganismer, der kan beskytte planter mod svampesygdomme, og de er derfor et bæredygtigt alternativ til nuværende fungicider. FMC lancerer det endelige produkt på markedet.

Exceptionelle enzymer

Kunstige enzymer er et andet aspekt af bioteknologien, som har stort potentiale for at løse mange af de udfordringer, de fire grønne missioner adresserer. Danmark er allerede en stærk spiller inden for enzymforskningen, og efter at en af verdens førende enzymforskere, Bernard Henrissat med støtte fra Novo Nordisk Fonden, flyttede sin forskning til Danmark, er forskningsområdet kun blevet yderligere styrket. Han er nu en del af det stærke forskningsmiljø inden for enzymforskning på DTU Bioengineering, hvor vi allerede har succes med at fremstille en lang række enzymer til opsamling og anvendelse af CO2, til nedbrydning af plast og tekstil og meget mere.

Vi er klar til at booste hele biotekindustrien gennem disse fire grønne missioner og dermed hjælpe med at løse klimaudfordringerne. Se eksempler på, hvor langt vi er nået, i dette nummer af BioTrends.

Om de fire Innomissioner

Den danske regering har vedtaget en strategi for investeringer i grøn forskning, teknologi og innovation. Med støtte fra Innovationsfonden vil regeringen investere i missionsdrevne grønne forsknings- og innovationspartnerskaber, som skal fremskynde udviklingen af banebrydende løsninger og omfatter hele værdikæden fra strategisk sammenhængende forskning til kommercialisering, med lige stort fokus på løsninger med kort, mellemlangt og langt sigte.

  1. Opsamling og lagring eller anvendelse af CO2
  2. Grønne brændstoffer til transport og industri (Power-to-X osv.)
  3. Klima- og miljøvenlig landbrugsdrift og fødevareproduktion
  4. Cirkulær økonomi med fokus på plast og tekstiler
Læs mere på Innovationsfondens hjemmeside

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.