Old Caucasian woman with hand raised to the forehead.

DTU og Lundbeck går sammen om at bekæmpe Parkinsons

tirsdag 15 mar 22

Michael J. Fox Foundation

Michael J. Fox Foundation arbejder for at finde en kur mod Parkinsons sygdom gennem massivt finansieret forskning og for at sikre udviklingen af forbedrede behandlingsformer for dem, der lever med Parkinsons i dag.

Fonden blev grundlagt af Michael J. Fox i 2000 og er siden blevet den største nonprofit-bidragyder til forskning i Parkinsons sygdom i verden. Fonden har uddelt mere end 1 mia. dollars i forskningsfinansiering til dato.

Jagten på tidligere diagnosticering og bedre behandling af Parkinsons sygdom støttes af Michael J. Fox Foundation.

Lundbeck kombinerer sine opdagelser om biomarkører med førende ekspertise i mikrofluidik på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) for at udvikle en avanceret digital biomarkøranalyse, der ikke blot har til formål at gøre det lettere at diagnosticere neurodegenerative sygdomme som Parkinsons sygdom og multipel systematrofi (MSA) tidligere, men som også gør det muligt at overvåge udviklingen af sygdommen og virkningen af sygdomsmodificerende behandling.

For tre år siden tog Lundbeck hul på arbejdet med at udvikle en valideret biomarkør-test for Parkinsons sygdom med fokus på påvisning af små ophobninger af proteinet alpha-synuclein, der måles ved en prøve fra cerebrospinalvæsken.

Takket være den test, som Lundbeck udviklede i samarbejde med et konsortium af ekspertgrupper, kunne man med 90 procents nøjagtighed bestemme, om en person ophober proteinet, der tyder på Parkinsons sygdom, i cerebrospinalvæsken. Dette gør det muligt at stille en mere præcis diagnose både hurtigere og tidligere, så man på den måde også hurtigere kan starte behandlingen og opnå bedre resultater. Der var imidlertid stadig store udfordringer forbundet med analysens skalerbarhed og robusthed i forhold til at opnå høj præcision.

Sammen med professor Alexander K. Büll fra DTU vil Lundbeck nu tage de næste skridt med biomarkør-analysen. Alexander K. Büll er professor i proteinbiofysik ved Institut for Bioteknologi og biomedicin og med hans ekspertviden om ophobning af proteiner og mikrofluidik er det forskernes mål at rykke grænserne for neurovidenskab endnu engang og bevæge sig videre fra en test, der giver ja/nej svar på en analyse, til en test, som kan bestemme udviklingen af Parkinsons sygdom og andre neurodegenerative sygdomme.

Gennem et forbedret analyse-setup med brug af mikrodråber håber forskerne på – via amplifikation – at kunne kvantificere små mængder af patologiske ophobninger i væv og biovæsker, såsom CSF.

”En robust, præcis og kvantitativ analyse vil være af stor værdi, både i forhold til tidlig diagnosticering af sygdommen og som en markør for sygdomsprogression, hvilket gør det muligt at udvikle sygdomsmodificerende behandlinger af Parkinsons sygdom. Vi vil udnytte vores dybe forståelse af biofysikken bag ophobning af alpha-synuclein med henblik på at forbedre de eksisterende teknologier,” siger professor Alexander K. Büll.

Han håber, at projektet vil føre til tidligere opdagelse af sygdommen, bedre sygdomsbekæmpelse og dermed en bedre livskvalitet for patienterne.

”Innovation spiller en afgørende rolle hos Lundbeck, og jeg er stolt over, at Michael J. Fox Foundation igen har valgt os til at være blandt frontløberne inden for Parkinsons sygdom. Banebrydende forskning er selve grundlaget for en førende afdeling inden for neurovidenskab, og det har vi brug for for at kunne genoprette hjernens sundhed for de millioner af mennesker, der lever med hjernesygdomme,” udtaler Tarek Samad, ph.d. SVP, forskningschef i Lundbeck.

Resultaterne fra forskningen vil blive delt med medicinalindustrien, den akademiske verden og offentliggjort af MJFF. Midlerne skal støtte en post-doc forsker i to år under fælles vejledning fra DTU og Lundbeck.