Kvinde ser på telefon

App giver kostråd ud fra data om DNA og tarmbakterier

fredag 05 okt 18

Kontakt

Susanne Brix Pedersen
Professor MSO
DTU Bioengineering
45 25 27 84

Genetiske data kombineret med ny viden om gensammensætning af tarmbakterier åbner for personlige kostanbefalinger.

Personlige kostråd baseret på dine egne gendata og data om dine tarmbakterier. For de fleste lyder det som fremtidsmusik, men teknologien er allerede tilgængelig i form af en app til mobiltelefonen. På DTU High Tech Summits spor ”smart healthcare and food” præsenterer Amir Golan, Chief Commercial Officer International i det israelske firma DayTwo-appen og den kinesiske topforsker Jun Wang præsenterer resultater baseret på brug af kunstig intelligens til at give individuelle råd om sundhed og ernæring.

”Forskningen inden for tarmbakteriers reaktion på forskellige kostkomponenter åbner for en ny tilgang til ernæring og sundhed, der er mere personlig end vi tidligere har set. I den forbindelse prøver vi at forstå betydningen af sammenspillet mellem kost og bakteriers reaktionsmønstre i det enkelte individ i forhold til sundhed og udvikling af forskellige livsstilssygdomme. Her forsøger vi at forstå hvordan tarm-mikrobiotaen reagerer i folk som er sunde og raske. Og på hvordan vi kan lave strategier, hvor man enten kan forebygge sygdom ved at give nogle bestemte konsortier af bakterier, eller helbrede ved at ændre på en allerede etableret sammensætning,” siger professor Susanne Brix Pedersen fra DTU Bioengineering.

"Vi forsøger at forstå, hvordan tarm-mikrobiotaen reagerer i folk som er sunde og raske. Og på hvordan vi kan lave strategier, hvor man enten kan forebygge sygdom ved at give nogle bestemte konsortier af bakterier, eller helbrede ved at ændre på en allerede etableret sammensætning"
Susanne Brix Pedersen, professor MSO

App´en fra DayTwo er udviklet på baggrund af forskning fra Weizmann Institute, afsluttet i 2014, hvor forskerne Eran Segal og Eran Elinav fulgte 800 forsøgspersoner for at beskrive, hvordan deres tarm-mikrobiota påvirkede deres blodsukkerniveau. Alle forsøgspersoner fik sekventeret hele deres genom og gensammensætningen i deres tarmbakterier.  Herefter registrerede forsøgspersonerne på en app gennem en hel uge hvad de spiste, hvornår de spiste, motion, søvn og afleverede afføringsprøver. Alle data blev sammenholdt med data om forsøgspersonernes blodsukkerniveau, som blev registreret hvert femte minut.

De mange data om forsøgspersonernes genom og gendata om tarmbakterier indgik i en computermodel, hvor sammenhængen mellem de genetiske data og reaktioner i blodsukkerniveau blev brugt til at danne en matematisk model, der kunne forudsige blodsukker-respons på fødevarer alt efter forsøgspersonernes tarm-mikrobiota. Det er denne algoritme DayTwo udnytter i sin app.

Udnyttelsen af digitale teknologier inden for sundheds- og fødevareområdet er et af hovedtemaerne på DTU High Tech Summit 2018. Indførelse af digitale teknologier og evnen til at kunne håndtere og analysere de store datamængder, der i dag produceres i alle led af virksomhederne, udgør en væsentlig konkurrenceparameter.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.